Dragrace

Dragrace Historie

Dragrace oppstod i USA i 1930-årene. Antagelig var starten for sporten at ungdom kappkjørte fra lyskryss til lyskryss. Denne ulovlige kjøringen ble flyttet til nedlagte flystriper, avstengte motorveier eller store parkeringsplasser. Verdens første dragrace organisasjon er National Hot Rod Association (NHRA) stiftet i USA i 1951. Sporten spredte seg etter 2.verdenskrig til Europa og senere til rundt om i verden. Dragrace ble anerkjent av Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) i 1965 og senere av Det Europeiske Motorsykkelforbund (UEM).

I Norge var det første dragrace stevnet på Fyresdal flyplass i 1978. I dag er det ca 200 aktive dragrace team i landet. I tillegg mange som kun kjører street legal. Gardermoen Raceway (opprinnelig Ringbanen) hadde første stevne i 1983. Ludvig Bjørnstad tilhørte Europaligaen den gang og ble første nordmann under 6 sekunder i klassen Top Fuel dragster i 1987. Liv Berstad var i første halvdel av 1990-årene i Europaeliten i samme klasse. Hun holdt en periode Europa rekorden med litt over 5 sekunder i mål. Verdensrekorden er nå over 535km/t på 3,7 sekunder på 402 meter, i USA. Banerekorden på Valle er fra 2002, Thomas Nataas med 3.85sekund. Norge har for tiden noen av de aller beste i Europa i klassen twin top fuel motorsykler. I samarbeid med blandt annet Norges Idrettsforbund og Norsk Motorsportforbund ble det i fjor for første gang i norsk historie satt sammen et landslag for motorsykler i dragrace.

Om Dragrace

En dragrace bane er på 402,33 meter (1/4 engelsk mil), men også 201,17meter (1/8 engelsk mile) der det ikke er mulighet for en full bane. Biler, motorsykler og snøscootere deltar på dragrace løp. I starten varmer bilene opp dekkene (Burn out) for å få bedre grep med underlaget, det har en stor betydning for de som kjører med ‘slicks’ (dekk uten mønster). Det sprøytes på ‘trackbite’ på banen for at bilene skal få godt grep. Reaksjonstiden har stor betydning i denne sporten, des kjappere en er i starten des større er skjangsen for å vinne. Det er ofte bare tusendeler av et sekund i forskjell. Starten er elektronisk styrt med 3 fotoceller til hver bane som er koblet opp til et starttre (som vist på bildet under). De øverste to par med hvite lys forteller føreren, pluss starteren at kjøretøyene står riktig posisjonert på startplata. Deretter trykker starteren på en knapp og start-treet aktiveres. Reaksjonstiden er tiden fra det blir grønt lys til forhjulet bryter fotocellen på startlinjen. Starter kjøretøyet for tidlig vises rødt lys som vil si tyvstart. I mål er det også fotoceller som registrerer sluttid og tophastigheten, i tillegg måles tiden flere steder utover banen. Hvis kjøretøyet kjører for fort i mål i forhold til hvilken klasse den deltar i, blir det en ‘break out’ og motstanderen vinner.

Det er over 20 klasser i dragrace, i de fleste klassene må fører gjennomgå et lisenskurs og gjennomføre minst tre godkjente drag. Viktige faktorer for hvilken klassen en deltar i er drivstofftype, trimming, vekt, antall sylindere, motorvolum, karosseriform, eksosanlegg, toppfart, førerens alder, muligheter for sponsing og mer. De yngste førerne kjører i Jr. Dragster eller Jr. Bike klassene, som kan kjøres fra man er 8 år. Deretter går det fra gateregistrerte biler og motorsykler i klassen 11,0 Sportsmann/Street legal, via lettere modifiserte kjøretøy til spesialbygde biler og motorsykler som kun kjører på dragracebaner. Andre klasser er Pro Et og Super ProEt. Top Fuel dragster er den høyeste og dyreste klassen, et drag inklusivt burnout koster opp i mot 35 000,- i tillegg til eventuelle skader som kan oppstå. Kjøretøyene har store kompressormatede V8 motorer som sluker 40-50 liter Nitrometan på et drag. Motorene yter rundt 8000 hester. I motorsykkelklassen Super Twin Top Fuel har syklene to sylindere og Top Fuel Bike med 4 sylindere og 1000hk eller mer.

Street Legal

Street Legal er en form for dragrace som kan arrangeres på avstengte gater, veier eller baner over en distanse på 1/8 mile, med ET ikke raskere enn 7.70 sek. Det kjøres ofte tre forskjellige klasser: Bracket, Street og BadBoys. I Bracket klassen settes egen ET men i de andre to klassene er det forhåndsdefinert ET. Det kjøres også egne klasser for MC.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s